Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) heeft als doel om kinderen dankzij goed cultuuronderwijs te ontwikkelen tot creatieve en kritische volwassenen die klaar zijn voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Om kinderen met plezier deze belangrijke vaardigheden te laten leren, is een goede samenwerking tussen scholen en culturele instellingen van belang. Zij ontwikkelen samen doorlopende leerlijnen, zodat leerlingen tijdens hun hele basisschooltijd in aanraking komen met muziek, dans, tekenen, toneel en erfgoed.
Op de themapagina Cultuureducatie met kwaliteit staat de verder achtergrond van de regeling.
Hieronder vindt je alle CmK-activiteiten die via het platform van CultuurStation worden aangeboden.
Bekijk hier het overzicht van de activiteiten CmK 2020-2021 in de programmalijn Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst & Technologie.
Bekijk hier het overzicht van de activiteiten CmK 2020-2021 in de programmalijn Muziek/Dans/Theater.
Er was eens een meisje, Ninus. Geen gewoon meisje, nee, een meisje met een heel nieuwsgierige neus. Door het kiertje …
Poëtisch muziektheater over opgroeien, rare grote mensen en liefde
‘Ali & Nino’ is een muziektheatervoorstelling over het zoeken naar je identiteit. Een verhaal over een oosterse jongen en een westers meisje …
Een theatrale TED Talk voor kinderen over intrinsieke motivatie. Als zijn juffrouw aan de kinderen vraagt wat ze willen worden …
Werktuig is een mysterieuze en speelse verteltheatervoorstelling over vriendschap, fantasie,nieuwsgierigheid en verantwoordelijkheid. Twee spelers vertellen een verhaal, dat zij muzikaal …
Een ontwapenend feelgood-verhaal over de stiekeme verliefdheid van een buurman op zijn buurvrouw en het geheim van een verdacht snel …
Met de avonturen van De Uitvinders kunnen kinderen onderzoekend en ontwerpend leren. Creativiteit, techniek, ondernemerschap, samenwerken, presenteren én andere 21st …
In het verre land Afrika is van alles te zien en beleven. Alles is anders dan bij ons!
Muziek maken maar dan anders!
Als je op expeditie (ontdekkingstocht) gaat in de tijd, ga je op zoek naar tastbare dingen en verhalen.Soms vind je …
Een veelzijdig project rondom bekende Nederlandse kunstenaars
Een samenwerking van CKE met philharmonie zuid nederland; concertbezoek en lessen in de klas.Het verhaal van concert 'Broer' in het …
Wat is er leuker dan een dagje ergens naar toe te gaan? Naar het circus, een kasteel, de dierentuin of …
Dit project is in ontwikkeling voor het schooljaar 2020/2021.
Een reeks van 3 lessen, die wordt afgetrapt door de leerkracht met een levendig klassegesprek, aan de hand van het …
Bij het honderd jarig bestaan van de gemeente Eindhoven delen de Bibliotheek Eindhoven & Dynamo graag een project waarbij Eindhovense …
Onderwijsprogramma STRP Festival 20218-11 april 2021, Eindhoven
Maak kennis met de Creatieve Code! Lijkt het je nog wat spannend om zelf aan de slag te gaan met …
Wow! Een tekening gemaakt door een robot, die jij zelf hebt geprogrammeerd!
Wat zie je allemaal voor je als je aan robots denkt? Is het een jongen of een meisje? Heeft een …
We gaan aan de slag met Makey Makey, Scratch en een Touchboard.Hoe stevig is papier? Welke materialen geleiden? Wat kan je …
Bij een film hoort geluid. De hoofdrolspelers overleggen hardop over al hun problemen en een enorm gedonder klinkt door de …
Wie ben ik, en wie is die ander? Als jij mij duwt, duw ik jou. Of zullen we samen.. Een voorstelling …
Een avontuurlijke zoektocht van een muis. Reismuis gaat over vreemde talen, andere culturen en grappige gewoontes.
Twee houtje-touwtje-detectives geven een masterclass ‘boef’. Met fantasie, humor en slapstick brengen Lisa Groothof en Dwayne Toemere (eerder samen bij …
Samen ontwerpen van de decorstukken voor de afsluitende musical.
Kinderen ervaren en onderzoeken de chaos van vastgelopen knooppunten. Vervolgens ontwerpen ze een innovatieve infrastructuur voor hun eigen stad.
Kinderen onderzoeken samen met architecten andere culturen en bijbehorende bouwstijlen van over de hele wereld en ontwerpen vervolgens hun eigen …
Kinderen ontdekken het effect van een muur als scheidend element. We gaan zelf stapelen met grote blokken om diverse muren …
Kinderen doen onderzoek naar diverse bouwmaterialen, om vervolgens met die materialen een collage van een gebouw te ontwerpen.
Natlab en CKE sluiten de handen ineen om de leerlingen een complete ervaring te bieden op het gebied van filmeducatie. …
Coole grooves en verschillende ritme-patronen voor onder-, midden- en bovenbouw worden vooraf aangeleerd en in een hele dag door de …
In dit flitsende ééndaags-muziek-project voor alle groepen gaat de hele school stevige body-beats spelen, zingen en rappen. In korte tijd …
De hele school, inclusief de kleutergroepen, maakt muziek op cementkuipen, gestemde steigerpijpen, gestemde drinkflessen, shakers, klapkokers en klankplanken. Een groot, …
Losse beelden en letters worden op creatieve wijze gerangschikt. Je wordt daardoor gestimuleerd om via een stop-motion techniek te leren …
We verdiepen ons in het kijken naar beeld en manipuleren indirect beelden van de werkelijkheid. Ontdekken hoe een aantal kunstenaars …
Op zoek naar jezelf heb je de ander nodig om je aan te spiegelen. Wie ben ik, welke talenten heb …
In 4 lessen gaan we aan de slag rond het thema ‘identiteit en zelfbeeld’. Door verschillende fotografie- en beeldende opdrachten …
STRP wenst je een positieve toekomst toe. Maar hoe kan die toekomst eruit zien? En wat voor rol speelt technologie …
Kinderen worden uitgedaagd om huizenhoge constructies van bamboe te bouwen.
Geïnspireerd door de viltkunst van Claudy Jongstra gaan de leerlingen zelf aan de slag met schapenwol. Vilten prikkelt de zintuigen …
CKE en Natlab slaan de handen ineen om leerlingen een complete ervaring te bieden op het gebied van filmeducatie! De …
Kom mee op avontuur!***theatraal avontuurlijke tocht door het Parktheater***Veel beroemde artiesten zijn je al voor geweest in dit theater. Je …
Een ontmoeting van twee dansersDansduetten op locatie, uitgevoerd op een vloer van 3,50 x 3,50 meter waar het publiek aan …
Vrijheid is een onderwerp dat momenteel zeer actueel is, met alle vluchtelingen en de vrijheid van meningsuiting. Taal is daarbij …
Kinderen doen op praktische wijze onderzoek naar de invloed van cultuur op onze gebouwde omgeving.
We verdiepen ons in beeldende kunst, de collage en interactiviteit. In welke vormen wordt de collage toegepast? Als moodboard, maar …
Tijdens dit project ontdekken leerlingen zelf waar verf vandaan komt en ze ervaren hoe het wordt gemaakt. Dit proces wordt …
De eerste les start met een gezamenlijke light graffiti demonstratie door de drie docenten. Zij geven uitleg over light graffiti …
Een voorbeeld van de mogelijkheden, uitgaand van een opzet van 4 lessen waarbij zintuigelijk ervaren en zelf ontdekken voorop staan …
We zetten onze zintuigen in om al ruikend, luisterend, voelend en proevend te ontdekken waar een kunstwerk over gaat. Aan …
De leerlingen verdiepen zich in het thema kleur en gaan een reis maken door de geschiedenis van kleur. Iedere les …
De leerlingen maken kennis met de danscultuur binnen de urban culture scene. Hierbij krijgen zij uitleg over de geschiedenis, de …
Een popartiest is uitgangspunt, bijvoorbeeld Bruno Mars, Michael Jackson, Adele of Beyonce. Aan de hand hiervan worden alle elementen uit …
De belevingswereld en emoties van kinderen uit groep 5 en 6 worden verbonden met muziekfragmenten uit het muzikale werk de …
De basis van het programmeren komt aan de orde, zodat de leerkracht in staat is het aan de leerlingen over …
De activiteiten die binnen het programma Cultuur&ik worden uitgevoerd, zijn altijd op maat en in overleg met de school/SPIL-centrum.
"Sodeknetters, da's gaaf!" Digitale kunst kan heel indrukwekkend zijn. Het is een audiovisuele ervaring waarin je soms helemaal wordt ondergedompeld. …
Maak 3D tekeningen in Augmented Reality en Virtual Reality!
Videojockey met de beelden van je eigen animatie
Ontwerp een circuit van menselijke zintuigen en technologische sensoren.
Achter een robot zit een bedenker. En dat ben jij. Aan de hand van een verkenning gaan we op zoek …
Wat zal in de toekomst normaal zijn? De leerling doorloopt vanuit deze vraag een ontwerpproces: van idee en schets naar …
De kinderen nemen de rol aan van architect en ontwerpen een huis voor een man in een rolstoel en zijn …
In drietallen ontwerpen de kinderen aan een woning, die samen met de andere creaties uit de klas een wijk vormen. …
Binnen deze opgave ontdekken de kinderen een speciale manier van 3d-tekenen, zonder perspectief, ontwerpen ze individueel én leren ze samenwerken. …
Kinderen bouwen een maquette van zowel het interieur als het exterieur van een woning.
Van diverse schone afvalmaterialen bouwen kinderen in deze workshop samen een fictieve stad.
Denk je net dat je de wereld best goed kent blijkt het toch iets ingewikkelder te liggen. Soms kunnen mensen …