DDW22: Touchables

Touchables is een samenwerking tussen Carte Blanche en de drie ontwerpers: Sjoerd Geerts, Frits Achten en Manou van den Berg. Vorig jaar is het idee van een samenwerking ontstaan tijdens de DDW-expositie van Frits en Sjoerd in de theaterzaal van Carte Blanche. Naderhand is besloten om Manou hier als derde ontwerper aan toe te voegen. In deze samenwerking spelen acteurs van Carte Blanche met en zonder beperking een performance met de ‘Touchables’ van de drie ontwerpers, waarin zij samen met hun vieren een bijzondere, spannende en speciale performance neerzetten tijdens de Dutch Design Week.  

 

Sinds maart 2022 zijn de ontwerpers aan het onderzoeken wat bij de spelers van Carte Blanche past. Het spel is abstract, het slaat een brug tussen object en publiek. Humor, overdrijving en vooral het aanraken, spelen een belangrijke rol.  

 

Tijdens de DDW zijn er elke dag zijn vier korte optredens. Op andere momenten wordt een videoregistratie getoond. De drie ontwerpers maken heel verschillend design. Wat Sjoerd maakt is minimalistisch en strak. Frits maakt overwoekerde en expressieve stoelen, Manou maakt mode waarnaar het lichaam zich moet zien te voegen. Er is bewust voor diversiteit gekozen. De toneelspelers experimenteren en kiezen wat het beste bij hen past.  

De diversiteit is ook zichtbaar in de inrichting van de expositie. Iedere ontwerper creëert zijn eigen eiland, maakt zijn eigen decor. Dat gebeurt in de theaterzaal van Carte Blanche, met gebruikmaking van de aanwezige theatertechniek. De theaterruimte is groot en twee andere designers exposeren ook. Daarbij kiezen we voor design dat gelinkt is aan het thema ‘Touchables’  en dus mag worden aangeraakt. Want dat is het belangrijkste van dit project: we willen de (fysieke) afstand tussen object en publiek verkleinen of zelfs opheffen.    

 

Interactie en samenwerking zijn erg belangrijk in dit project. De positie als designer komt daardoor scherp in beeld. Interactie zorgt ervoor dat je versterkt wat je uniek maakt. Je objecten krijgen daardoor een eigen signatuur. Interactie met andere designers, theatermakers en publiek zorgt er ook voor dat je je signatuur bevraagt en uit de comfort zone stapt. In dit project gaan de theatermakers er mee aan de haal, ze gaan design op alle bedoelde en niet bedoelde manieren gebruiken. Ze nodigen het publiek uit om hetzelfde te doen. Voor de designers zal dat af en toe even slikken zijn. Maar juist dat is heel leerzaam en gezond.      

De bezoekers gaan het werk niet enkel zien, maar ook ervaren, beleven en onthouden. Samenwerking met andere disciplines (theater) zorgt voor een rijkere beleving.  

Presentatie staat nu nog vaak los van het product. In dit project zijn product en presentatie organisch aan elkaar gekoppeld. Het spel van de toneelspelers vormde zelfs het begin van het proces. Vanaf het begin nadenken over wat je wilt laten zien, hoe je het wilt laten zien levert een betere expo op. En soms ook nieuw en beter werk.    

 

Dit project wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de Cultuur Eindhoven. 

 

 

Project: Touchables
Locatie:Carte Blanche Sectie-C Daalakkersweg 10-08
Kunstenaars: Werkplaats Carte Blanche – Frits Achten – Sjoerd Geerts – Manou van den Berg 
Tijdstip: 22 t/m 30 oktober, waarschijnlijk om 15 uur en 17 uur 
Publiek:Als in een voorstelling, groepsgewijs, max 50 bezoekers. Geschikt voor iedere leeftijd en achtergrond.