Workshop WO2: Het verhaal van het bombardement en een brief naar de overlever

Kinderen van groep 7/8 van het primair onderwijs maken kennis met het leven tijdens de oorlog middels een historisch fictief verhaal en verslagen van ooggetuigen op film. Daarna schrijft iedere leerling een brief naar een van de overlevers. 

 

 

 

 

 

De workshop begint met een fragment uit het boek 'Twee over half één', geschreven door Zilveren Griffel winnaar Suzanne Wouda. In dit spannende boek beleeft Nard het Sinterklaasbombardement dat plaatsvond op 5 december 1942. Ook de weg naar Brabant van de Engelse gevechtspiloot John komt naar voren in het verhaal. Deze piloot bestuurde één van de Spitfires met als doelwit het Klokgebouw in Eindhoven. Nard is een fictief personage, John heeft echt bestaan. Wouda brengt met humor en spanning de geschiedenis tot leven. 

Na het verhaal zijn de kinderen bekend met de gebeurtenissen en hebben het middels het fictieve karakter Nard op eerste hand meegemaakt. Om terug te kijken op de gebeurtenissen zijn in februari 2019 de nog levende ooggetuigen van hetzelfde bombardement op film geïnterviewd. Dit exclusief filmmateriaal wordt bekeken en besproken met de klas. De film duurt 20 minuten en in het midden zit een pauze voor een eerste terugkoppeling met de leerlingen. Het filmmateriaal is gemaakt om de laatste overlevenden hun ervaringen door te laten geven.

Na het bespreken van de interviews gaan de leerlingen een brief schrijven naar een van de ooggetuigen. Van te voren wordt besproken wat er allemaal wel en juist niet kan in zo'n brief. Mag je een grap maken? En hoe ga je om met het woord 'moffen' dat een van de ooggetuigen gebruikt. Dan gaan de leerlingen zelfstandig schrijven. Een paar weken daarna krijgt de klas een brief terug.

Leerdoelen

Creërend
Receptief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)

Disciplines

Cultureel erfgoed
Literatuur

Data

Maandag t/m donderdag