WORKSHOP: WIJ ZIJN CYBORGS

Robot Love Academy is het educatieprogramma van de expo experience Robot Love. Tijdens de expositie is er een speciaal programma voor scholen om leerlingen kennis te laten maken met wat er nu speelt in de actuele kunst en op het vlak van technologie. Jongeren worden geprikkeld om na te denken over de impact van technologische ontwikkelingen op de maatschappij en ons menszijn.  

Robot Love Academy sluit aan bij de vakken die worden gegeven op school. Bijvoorbeeld de Art Based Learning Experience helpt de leerlingen om zelf kunstonderzoek te doen, volgens de nieuwe richtlijnen voor CKV. Terwijl de interactieve “doe expo” Robots voor het primair onderwijs voorbereidt op het vak wetenschap, dat vanaf 2020 een verplicht onderdeel van het curriculum wordt.

Wij zijn Cyborg staat in het teken van vormgeving, techniek en communicatie. Speciaal voor Robot Love heeft kunstenaar Nico Thöne met inzet van de Build Your Own Robot Kit (het BYOR pakket) een workshop gecreëerd waarbij leerlingen de vervagende grenzen tussen mens en techniek onderzoeken.

We zijn immers vergroeid met onze smartphones, hebben gehoorapparaten om beter te horen en pacemakers om ons hart aan de praat te houden.  Maar hoe kunnen we techniek nog meer inzetten om onszelf te verbeteren?

Leerlingen denken na over deze vraag door zelf een technisch sieraad te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een sieraad dat aangeeft wanneer je niet gestoord wilt worden of dat laat zien in wat voor humeur je bent. Verschillende basiscomponenten die makkelijk aan het lichaam bevestigd kunnen worden vormen samen met de sensoren van de BYOR kit de basis. Daarnaast is het ook van belang, dat het sieraad een passende vorm en uitstraling krijgt, zodat het op de juiste manier communiceert.

Input en output, actie en reactie, zintuig en sensor. In deze workshop ontdek je hoeveel techniek op ons lijkt. Of lijken wij op technologie?

Leerdoelen

Analyserend
Creërend
Reflectief

Doelgroep

VO

Programmalijn

Voortgezet onderwijs (VO)

Disciplines

Beeldend
Design
Mode
Overige

21ste eeuwse vaardigheden

Creativiteit
Probleemoplosvaardigheden
Samenwerken

Data

van 15 september t/m 2 december Campina Melkfabriek Eindhoven