CMK

PO - Het verhaal in de foto

Project van CKE i.s.m. Studium Generale TU/e

De leerlingen bezoeken de expositie van de World Press Photo (WPP) en bereiden zich hierop voor in de klas; zowel op het ‘kijken naar’ als op het ‘zelf fotograferen’. Immers als kinderen zelf het fotograferen-van-een-eigen-verhaal ervaren hebben, zullen ze met meer interesse en diepgang kunnen kijken naar foto’s van professionals.

 

De foto’s in de WPP te heftig…??

We selecteren zorgvuldig de beelden die we centraal willen stellen in dit project, rekening houdend met de leeftijd en het belevingsniveau van de kinderen.

Tijdens de lessen in de klas gaan de leerlingen in 2-tallen aan de slag om rond het thema ‘Dagelijks leven’ een spraakmakend verhaal of dilemma in beeld te brengen. Ze leren om te gaan met de digitale camera en diverse aspecten van fotografie o.a. contrast in licht, compositievormen, perspectief-werking etc. Dit passen ze toe op hun eigen verhaal.

Het bezoek aan de tentoonstelling op het terrein van TU/Eindhoven, start met een korte toelichting over de WPP-wedstrijd, die al bestaat sinds 1955 en overal op de wereld vertoond wordt en discussie oproept. De vakdocent verzorgt de rondleiding en na afloop van het bezoek worden de bevindingen besproken.

Studium Generale geeft hierbij ondersteuning en levert specifiek lesmateriaal zodat de leerkracht ook met de kinderen de WPP verder kan bespreken in de klas.

Reflectie is een belangrijk onderdeel op diverse momenten in dit project. Studium Generale en CKE-onderwijs werken in dit project samen om kinderen bewust te leren kijken zodat ze inzicht krijgen in de wereld om zich heen.

De school dient zelf te zorgen voor (bus)vervoer naar de expositie op het TU/e terrein.

Leerdoelen

Reflectief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/ Mediacreativiteit (PO)

Disciplines

Mediacreativiteit

Data

Tijdens expositie in TU/e: 1 september t/m 13 oktober