CMK

Orpheus!

Denk je net dat je de wereld best goed kent blijkt het toch iets ingewikkelder te liggen. Soms kunnen mensen zo raar doen, dat snap je echt niet. Als je van iemand houdt kun je dat toch gewoon zeggen! Maar hoe dan? Of als je iets goed wilt maken? Op zo’n moment is het fijn dat muziek het van je over neemt.   

Soms ontmoeten twee mensen elkaar en denken: wij horen bij elkaar en het lijkt wel of dat altijd zo is geweest. Zulke mensen waren Orpheus, met zijn prachtige muziek en Eurydike. Als Eurydike sterft voelt Orpheus zich eenzamer dan ooit. Hij blijft maar aan haar denken en wil haar terugkrijgen.

Daarover gaat de ingetogen, poëtische voorstelling Orpheus!, waarin muziek, taal en beeld tot één geheel versmelten. De leerlingen zitten eerste rang om de speelvloer heen, bijna ín het decor en naast de live muziek gespeeld door fluit, hobo, klarinet en hoorn.

Het lesmateriaal staat in het teken van ‘herinneren’ en bereidt leerlingen vanuit verschillende invalshoeken voor op de voorstelling en het verhaal van Orpheus. Vanuit de wortels van de boom bouwt het lesmateriaal aan de voorbereiding van de voorstelling. In filmpjes stellen musici zich voor, de acteur laat de leerlingen vast proeven aan de poëtische tekst. De leerlingen onderzoeken waar ze zelf blij en verdrietig van worden. Hun bevindingen noteren de leerlingen op werkbladen die samen een boom vormen.

regie Joost Dekker vormgeving Steffie van Lamoen

acteur Michiel Bijmans

fluit Angela Stone hobo Anne Willem klarinet Karel Plessers hoorn Allard Robert

Leerdoelen

Receptief
Reflectief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Muziek/Dans/Theater/Literatuur (PO)

Disciplines

Muziek

21ste eeuwse vaardigheden

nvt

Data

ma 20 jan, di 21 jan, wo 22 jan, do 23 jan, vr 24 jan 2020; ma 27 jan, di 28 jan, wo 29 jan, do 30 jan, vr 31 jan 2020