Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 6, Groep 7, Groep 8

Op avontuur met miniatuur!

Wat is een miniatuur? Welke materialen en bouwtechnieken zijn er? Hoe kan je het beste in verhouding werken? En welke kunstenaars werken met miniatuur? Dmv kleine miniatuuropdrachten maken de leerlingen kennis met miniatuur. Daarna ontwikkelingen de leerlingen een eigen miniatuur studio die ze tot leven laten komen d.m.v. stop-motion.

De meest prachtige miniatuur bouwsels worden gemaakt die vaak niet van echt te onderscheiden zijn. Het kan de werkelijkheid in de kleinste detail laten zien maar kan ook vanuit een fantasie zijn opgebouwd. De wereld van miniatuurbouw kent geen beperkingen, door toepassing van diverse materialen en met de hand gemaakt.

De leerlingen gaan een (zelf verzonnen) ruimte in miniatuur bouwen. Daarbij is het van belang dat ze rekening houden met de kleine maat en in verhouding gaan werken. Daarna gaan de leerlingen met stop-motion aan de slag om een scene te laten plaatsvinden. Zo leren ze het belang zien van het consequent toepassen van schaal in de ruimte om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Het staat de leerlingen dus vrij om materiaal naar keuze te gebruiken, ze kunnen zelfs gebruik maken van lichttechniek door middel van LED lampjes voor een extra technologisch leeraspect. 

Van belang is dat van start wordt gegaan met gestructureerde kleine opdrachten om zo kennis te nemen van schaal, plaatsing in de ruimte en van kunstenaars die actief zijn op het gebied van miniatuurbouw. Na deze individualistische opdrachten gaan ze in samenwerkingsverband met de grote opdracht aan de slag. Daarbij is samenwerking en het bedenken van een goed verhaal van belang.

Aanbieder(s)

Lynn Ansems

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€300

Additionele kosten

€90 materiaalkosten en intake

Datum

Het gehele jaar door op aanvraag

Schooljaar

2022-2023, 2021-2022

Duur

2 x 1,4 uur en 1 x 2 uur (Totaal 5 uur)

Culturele competenties

Creërend
Receptief

Future skills

Creativiteit
Digitale geletterdheid

Disciplines

Beeldend
Film

Meemaak-/maakactiviteit

Maken