Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Workshop
Doelgroep VO
Leerjaar HAVO 3-4-5, VWO 4-5-6

‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.’

Dat door mensen gecreëerde grenzen niet bepalen waar iemand verblijft is een gegeven van alle tijden. Migratie is van alle tijden. Maar de reden om te migreren is zo uiteenlopend als de mens en zijn of haar reis en bestemming. 

Aankomend schooljaar worden bij Pennings Foundation in twee tentoonstellingen verhalen getoond rond het thema migratie. In de tentoonstelling ‘Migratie’ van Piet den Blanken en Stijn Peeters zagen we het persoonlijke verhaal van de hedendaagse vluchteling gedocumenteerd door de fotograaf en geïnterpreteerd door de kunstenaar. 

In het fotografie project ‘Congo’ van Carl de Keyzer wordt migratie op een andere manier zichtbaar. Tussen 2003 en 2009 bezocht de Belgische fotograaf meerdere keren Congo, op zoek naar restanten van de Belgische kolonisatie. 

Gekoppeld aan deze tentoonstellingen bieden wij workshops op maat aan waarbij beschouwing gekoppeld wordt aan een fotografie praktijkopdracht. Zo kan er gekozen worden voor een VTS rondleiding waarbij door middel van dialoog dieper wordt ingegaan op de thematiek en hoe deze in beeld is gebracht door de kunstenaars. 

De fotografie praktijkopdracht biedt extra stimulans om te reflecteren op de thematiek door middel van verbeelding. Deze fotografie praktijkopdracht vindt bij voorkeur als huiswerk plaats, zodat er meer ruimte is voor het verbinden van de thematiek aan het persoonlijke leven van de leerling. Er is mogelijkheid om de resultaten te bespreken en delen tijdens een online les. 

Daarnaast is er gedurende de tentoonstellingsperiode een meet & greet mogelijk met een van de makers, voor een persoonlijke toelichting op het tentoongestelde project .

We werken graag samen met docenten om een passende opdracht te formuleren die past binnen de thematiek van de tentoonstelling en aansluit bij de lessen op school. 

Tot de mogelijkheden behoren klassenbezoeken, rondleidingen, individuele bezoeken voor CKV, en projecten waar nauw wordt samengewerkt aan project rond fotografie.

Aanbieder(s)

Pennings Foundation

Losse inkoopprijs

5 euro per leerling

Datum

tijdens de betreffende tentoonstellingen

Schooljaar

2021-2022, 2020-2021

Te betalen met cultuurkaart

Ja

Duur

1,5 uur

Minimaal aantal leerlingen

5

Maximaal aantal leerlingen

30

Culturele competenties

Creërend
Reflectief

Future skills

Creativiteit
Kritisch denken

Disciplines

Beeldend

Meemaak-/maakactiviteit

Maken