De architectuur van Eindhoven (1920-2020)

Samen met leerlingen gaan we de architectuur van 100 jaar Groot Eindhoven onderzoeken en eren. Dit doen we door die gebouwde geschiedenis van Eindhoven onder de loep te nemen en (optioneel) vervolgens de toekomst te ontwerpen.

 

 

 

In het onderzoek werken we met een zelf samengestelde kaartenbak met diverse architectuurprojecten uit Eindhoven. Op iedere kaart staat een grote foto van een project met wat basisinformatie. Ontbrekende gegevens (doelgroepspecifiek) moeten de leerlingen zelf opzoeken, alsmede enkele vragen die ze over het gebouw mogen beantwoorden.

De leerlingen bestuderen niet alleen de individuele gebouwen, maar mogen deze ook in chronologische volgorde proberen te leggen. Een derde uitdaging is om ze op de juiste plek op de kaart van Eindhoven te prikken. De leerlingen creëren daarmee samen een visueel overzicht maken van de ontwikkeling van de gebouwde omgeving van Eindhoven.  

Dit onderzoek geeft de leerlingen inzicht in de groei (zowel in grootte als qua functies) van de stad Eindhoven, in combinatie met het leren lezen van een kaarten. Daarnaast leren de leerlingen diverse gebouwstijlen en bouwmaterialen herkennen. 

De kaarten zijn een mooie aanleiding voor een aanvullende ontwerpopdracht, welke de leerlingen in groepjes (eventueel onder onze begeleiding) kunnen uitwerken. De precieze opdracht is echter afhankelijk van de doelgroep, dus gaan we in deze omschrijving niet op in.

Leerdoelen

Analyserend
Creërend

Doelgroep

PO
VO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)
Voortgezet onderwijs (VO)

Disciplines

Architectuur
Beeldend
Cultureel erfgoed

21ste eeuwse vaardigheden

Creativiteit
Samenwerken

Data

in overleg