CMK

PO - Broer - concert en lessen in de klas

Het verhaal van het concert 'Broer' in het kort:

Ketim geeft een verrassingsfeest voor zijn tweelingbroer Raban. Vroeger deden de broers alles samen, maar nu hebben ze elkaar al een lange tijd niet meer gesproken. Het orkest zit klaar en de kinderen zitten in de zaal. Wanneer Raban binnenkomt is hij verbaast. Hij hoopt maar dat zijn broer niks met het feest te maken heeft, want hem wil hij nooit meer zien. Wat is er gebeurd? En worden Ketim en Raban toch nog beste broers?

Voordat de kinderen het concert bezoeken komt de vakdocent van CKE in de klas en zorgt voor verdieping van een aantal muziek-items, waar mogelijk gerelateerd aan het thema. Hij/zij werkt met de kinderen aan:  

- begrippen als snel/langzaam, hoog-laag, hard/zacht;                     

- zingen van de liedjes voor het concert, met zuiverheid en duidelijke articulatie                             

- het gebruik van Orff-muziek-instrumenten 

- er komen ook échte instrumenten de klas in      - het herkennen van emoties in diverse muziek- stukken.                                           

                                                                                                  

Waarom zou je dit willen aanbieden aan de kinderen

* Meedoen vergroot het gevoel van ‘trots zijn op jezelf’. De kinderen zijn artiest, ze zijn medespelers van de acteur in de voorstelling ook al staan ze niet op het podium! De saamhorigheid in de groep wordt gestimuleerd: ‘samen kunnen wij het’! Plezier ervaren in samen muziek maken met je klasgenoten.         

* De voorbereiding geeft kinderen de mogelijkheid om hun muzikale talent te onderzoeken. Wat ligt me het beste: bodypercussie, zingen, bewegen op muziek?

* Het verhaal is een aanleiding voor een goed gesprek in de klas bijvoorbeeld over ruzie maken en weer goed maken, karaktereigenschappen, emoties voelen en herkennen bij de ander.   

 

Voorbereiding op school nodig:

De leerkracht geeft zelf ook les tussendoor en zorgt, samen met de vakdocent, dat de kinderen de liedjes kennen vóórdat ze het concert bezoeken. Als hulpmiddel zorgt philharmonie zuidnederland voor een lesbrief.

                                                                                                              

Leerdoelen

Creërend
Receptief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Muziek/Dans/Drama/Literatuur (PO)

Disciplines

Muziek

Data

nog niet bekend