CultuurStation - Voortgezet onderwijs

 

27.JPG40.JPG22.jpg24.jpg

 

 

Cultuurstation / Nieuws en agenda / Nieuws voortgezet onderwijs / Van Abbemuseum: Weg met de CKV-verslagen! 

 

 
Social bookmarks:

 

 

 

 

Opinie Weg met de CKV-verslagen!

 

 

22 februari 2011

 

i_6a08f3befd.jpg

 

Een pittig statement door Loes Janssen van het Van Abbemuseum
Daar ligt er weer één, een draak van een CKV-verslag. Geen doorkomen aan, door de saaie en standaard vragen, het doortastende copy-paste-werk van de leerlingen en het gebrek aan creativiteit. Tot zover de prettige en persoonlijke kennismaking met kunst en cultuur. Weg is het leesplezier bij het doornemen van deze ‘standaardwerkjes’.

Maar hoe kan het dan wèl leuker worden voor de leerlingen en voor u als docent? Zou het niet fantastisch zijn als we creativiteit en kritisch denken van jonge mensen juist stimuleren met kunst en cultuur?
Hedendaagse kunst stelt vragen, nodigt uit tot discussie en is niet te vangen in het beantwoorden van een aantal standaardvragen. Daarmee neem je de kunst en de leerlingen niet serieus.

Het Van Abbemuseum wil dit doorbreken en biedt nieuwe workshops aan: Jouw nieuws van de dag, waarbij krantenartikelen uit de krant van die dag aanleiding zijn om kunstwerken beter te leren kennen. Een ART Battle behoort ook tot te mogelijkheden; een aantal pittige stellingen (“Moderne kunst? Dat kan mijn kleine zusje ook!” of “Graffiti hoort in het museum”) neemt de leerlingen mee in een kennismaking met kunst. Het zijn simpele maar perfecte werkvormen om, na ze een keer uitgeprobeerd te hebben, zelfstandig met leerlingen in het Van Abbemuseum - of ander museum - en in de klas te gebruiken.
Hoe dan ook: daag uzelf en uw leerlingen uit! Jullie en de kunst verdienen het!

Klik hier voor meer informatie over het schoolaanbod van het Van Abbemuseum.

 

Laatste nieuws: